2. Terdapat 4 jenis mikroorganisma yang perlu diketahui dalam topik ini iaitu :-
a) Bakteria
b) Virus * virus dikatakan bukan benda hidup tetapi masih digolongkan dalam kategori
mikroorganisma.
c) Fungi
d) Protozoa
3. Mikroorganisma boleh ditemui dimana-mana sahaja, air, udara, tanah dan dalam benda hidup.
Contoh mikroorganisma :
Phylum Protozoa : Source : www.tutorvista.com
Kenapa Mikroorganisma dikelaskan sebagai benda hidup?
a) Membesar dari segi saiz
b) Memerlukan sumber makanan untuk hidupc) Membiak
d) Mengeluarkan bahan kumuh/sisa buangan
e) Bernafas
Sebagai contohnya : YIS
Yis bernafas dengan menyerap gas oksigen dan membebaskan gas karbon dioksida ( O2 ---> CO2 )Yis membiak dengan menghasilkan sel baru.
Yis juga perlukan makanan untuk terus hidup.
Mikroorganisma membesar.
Mikroorganisma dikelaskan sebagai benda hidup kerana mereka membesar dari segi saiz dan jumlah bilangan.
Contoh : Pembesaran fungus boleh diperhatikan pada permukaan roti yang rosak.
Pergerakan Mikroorganisma
Mikroorganisma bergerak dari satu tempat ke tempat yang lain.
Contoh : Titiskan air kolam di atas slaid dan perhatikan dibawah mikroskop, kita dapat lihat pergerakan mikroorganisma didalam air kolam.
Kebaikan dan keburukan mikroorganisma
Kegunaan :
1. Industri Makanan :-
a) Pembuatan Tapai, Roti, Tempe, Penapaian.
2. Industri Pertanian :-
a) Digunakan untuk menguraikan haiwan dan tumbuhan serta bahan organik lain untuk menghasilkan baja.
3. Industri Perubatan :-
a) Digunakan dalam ubatan dan mengawal jangkitan penyakit.
Bahaya :
Sesetengah mikroorganisma boleh memberi kesan buruk kepada manusia.
Bakteria : Keracunan makanan, Sakit perut, Gigi reput, Sakit mata.
Fungi : Thrush, Tinea
Protozoa : Malaria
Virus : Demam,Batuk,Beguk,AIDS,Polio,H1N1,Campak
Jangkitan Penyakit
1.Sesetengah penyakit yang disebabkan oleh mikroorganisma boleh tersebar dari satu pesakit kepada pesakit yang lain. Penyakit ini dipanggil penyakit berjangkit.
2.Terdapat pelbagai cara penyakit ini tersebar.
a) Haiwan :- Malaria, Demam denggi, Kolera
b) Titisan air :- Demam, Selsema, Batuk kering, Campak
c) Makanan dan Air :- Kolera, Hepatitis A,
d) Sentuhan :- Tinea, Ringworm
e) Cecair badan :- AIDS,Hepatitis B
Cara mencegah penyebaran penyakit berjangkit.
Cara :
1.Menggunakan Haba : Pemanasan dan pendidihan
2.Menggunakan Kimia : Membasuh dan merawat luka
3.Elakkan Sentuhan Terus : Melindungi makanan, kuarantin pesakit
No comments:
Post a Comment